Κανείς δεν θα ανέβει στην πλάτη σου αν πρώτα εσύ δεν σκύψεις

write email Εκτύπωση

Εκδηλώσεις - Φεστιβάλ

Event 

Title:
Ομαδική εικαστική έκθεση "ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 2010- 2011"
When:
01.09.2011 - 29.10.2011 
Where:
Αθήνα -
Κατηγορία:
Εκθέσεις - Εικαστικά

Description

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μια επιλογή των καλύτερων έργων που εκτέθηκαν την περίοδο αυτή.

Τα έργα της Μαρίας Γρηγοριάδη που θα εκτεθούν είναι από την τελευταία της δουλειά με τίτλο “Togetherness”, Η Χαρά της συνύπαρξης. Μια χαρά που υπονομεύεται από την έλλειψη χώρου, δηλαδή  χρόνου, διάθεσης.

Σαν από έναν αρχαίο ιστορητή άπειρα, παράλληλα, συνωστισμένα στιγμιότυπα, υπαινίσσονται στον καμβά. Ιστορίες εμφωλευμένες η μία μέσα στην άλλη. Μια απόπειρα για συλλογική κραυγή με μέσο τα ανοιχτά χαρούμενα χρώματα. Μια προσπάθεια να σμίξουν κόσμοι μακρινοί με την πρόφαση της κοινής συγκίνησης.

Μια ταυτόχρονη ματιά από το πέρα ως το δώθε. Το δικό μας και το άλλο. Το ξένο. Μια (πολιτική) καταγγελία με όπλο τη μαγεία της εικόνας και των συμβόλων. Πρόκειται για συγκομιδή για ένα κήπο. Γέννηση. Ο παραμορφωτικός καθρέφτης της Ζωγραφικής είναι ο τρόπος μου για να κατανοώ την πραγματικότητα. Σημαίνει,  πολεμώ, αντέχω, αντιστέκομαι.

Ο Κώστας Κουλεντιανός διαμορφώνει την αισθητική του ταυτότητα μέσα από τη διαλεκτική μεταξύ της αρχαϊκής γλυπτικής και των αφαιρετικών αναζητήσεων της μοντέρνας τέχνης, με την οποία διασταυρώνεται από το 1945 κι έπειτα, όταν φθάνει στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης.  Το 1962 πραγματοποιεί την πρώτη ατομική του έκθεση στο Παρίσι, στην Galerie de France. 

Η καθαρότητα της πλαστικής μορφής, που χαρακτηρίζει το έργο του, προκύπτει μέσα από τη διαλεκτική με την τεχνική και το σεβασμό του προς τη φυσική συμπεριφορά των υλικών. Η ελαχιστοποίηση της αφηγηματικότητας της μορφής θα ενταθεί ιδιαίτερα μετά το 1955, όταν ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας επισκέπτεται την Ελλάδα και ξαναβλέπει με νέο μάτι την αρχαϊκή γλυπτική. Από το 1960 κι έπειτα, με τα τριγωνικά, γωνιώδη σχήματα που διατέμνονται ή αποσπώνται από ένα νοητό άξονα βάρους, θα δημιουργήσει μια σειρά από έργα λιτά, αυστηρά, που εκτυλίσσονται στο χώρο ισορροπημένα και δυναμικά.

Ο Μίλτος Μιχαηλίδης παρουσιάζει έργα της ενότητας με το γενικό τίτλο «Μια νύχτα στην Καταλονία», τα οποία ήδη έχουν εκτεθεί στο Museu de la Mediterrania, Torroella de Μontgri - Iσπανία το 2010. Περιλαμβάνει έγχρωμα σχέδια μικρών διαστάσεων και μια εγκατάσταση στο χώρο.

Έχει σαν αφετηρία τις παραδοσιακές πομπές των καθολικών πιστών της Ισπανίας  την ημέρα της Σταύρωσης και το λεγόμενο «χορό του θανάτου». Ξεκινώντας από αυτές τις εικόνες ο Μιχαηλίδης δημιουργεί μια παράλληλη εικαστική πραγματικότητα όπου οι παραδόσεις της Καθολικής πίστης και η μορφή του Εσταυρωμένου μπλέκονται με αυτές της Ορθοδοξίας σε μια περιήγηση που έχει φαινομενικά  διαφορετικές αφετηρίες αλλά ίδια κατάληξη. Ο Μίλτος Μιχαηλίδης έχει κάνει την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης το 2007 με το τίτλο «Ο Φωτογράφος των Γυναικών».  

Το έργο του Μάριου Πράσινου είναι το αποκύημα μιας εμπνευσμένης και πολύ προσωπικής διαλεκτικής, που ο ζωγράφος ανέπτυξε με τα κύρια ρεύματα των πρωτοποριών του μεσοπολέμου, με το σουρεαλισμό, τον κυβισμό, την αφαίρεση, μέσα στο Παρισινό καλλιτεχνικό περιβάλλον, όπου διαπλάθεται πνευματικά και αισθητικά από πολύ νεαρά ηλικία. Από την πρώτη του ατομική έκθεση το 1938, στο Παρίσι, έως το 1951 όταν εγκαθίσταται στο Eygalières, το προϊόν αυτού του διαλόγου είναι εγγεγραμμένο σε διάφορες εκφραστικές εκδοχές. Η ιδιαίτερη προσωπική του γλώσσα θα ωριμάσει σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. 

Τα αφαιρετικά τοπία των Αlpilles, τα τοπία που ζωγραφίζει στις Σπέτσες το 1958 και τα χειρονομιακά αφηρημένα τοπία από το 1960 κι έπειτα είναι οι πρόδρομοι της μεταγενέστερης στιγματικής γραφής του, που ξεκινά πιο αποφασιστικά με τα φανταστικά πορτρέτα του Prétextat.  Με χειρονομία που υπαγορεύεται από ένα ψυχικό αυτοματισμό, σκορπίζει τις κηλίδες του μελανιού πάνω στο χαρτί, σχηματίζοντας την εικόνα μιας διαστρωμάτωσης από συγκεκριμένες και αόριστες μορφές, σαν καταγραφή των αυθεντικών μορφών που προκύπτουν από την όσμωση του εαυτού του με τη γλώσσα της φύσης και της μνήμης.

Εικόνα: Μαρία Γρηγοριάδη "Αrabesque", 2010

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 14:00 & 18:30 - 21:30 / Σάββατο 11:00 - 15:00

Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης θα παραμείνει κλειστή όλο τον Αύγουστο

 

Τρίτη: 11:00 με 14:00

Τρίτη: 18:30 με 21:30

Τετάρτη: 11:00 με 14:00

Τετάρτη: 18:30 με 21:30

Πέμπτη: 11:00 με 14:00

Πέμπτη: 18:30 με 21:30

Παρασκευή: 11:00 με 14:00

Παρασκευή: 18:30 με 21:30

Σάββατο: 11:00 με 15:00

 

Είσοδος ελεύθερη.

Venue

Περιοχή:
Αθήνα

Επερχόμενες εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

11-09-2011 - 29-10-2011

Daniel Silver, "Letting Go"

Η AMP έχει τη τιμή να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση στην Αθήνα του Λονδρέζου καλλιτέχνη Daniel Silver. Η ανθρώπινη μορφή σε όλες τις ψυχολογ�...

Location: Αθήνα

12-09-2011 - 30-10-2011

Vamiali’s @ ReΜap 3, “Reach the sky”, a street art project

Στα πλαίσια του Remap 3, η γκαλερί Vamiali’s με μεγάλη χαρά παρουσιάζει το πρότζεκτ με τίτλο “Reach the sky” σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαδάτου.  Σ...

Location: Αθήνα