Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, κερδίζεται.

Εξοικονομήστε χρήματα στο αυτοκίνητό σας

Εκτύπωση
PDF

 

Τρόπος οδήγησηςautokinito

1. Οδηγείτε σύμφωνα με την ροή της κίνησης. Πατάτε απαλά και όσο το δυνατόν πιο σταθερά το γκάζι αποφεύγοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις. Η επιθετική οδήγηση (απότομες επιταχύνσεις – επιβραδύνσεις) σπαταλά καύσιμα και φθείρει το αυτοκίνητο. Έτσι θα μειωθούν, κατά 33% τα χιλιόμετρα που μπορείτε να καλύψετε σε έναν αυτοκινητόδρομο ή κατά 5% τα χιλιόμετρα σε μια πόλη.
2. Προτιμήστε να φορτώνετε εσωτερικά το αυτοκίνητο αντί χρησιμοποιείτε σχάρα οροφής. Μία γεμάτη σχάρα αυξάνει την κατανάλωση κατά 5% λόγω αύξησης της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην ξεχνάτε να αποκαταστήσετε την σχάρα μετά την μεταφορά. Ακόμη και η κενή σχάρα αυξάνει την κατανάλωση.
3. Μην μεταφέρετε άσκοπα βαριά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Έτσι αυξάνετε το συνολικό του βάρος και την κατανάλωση καυσίμου.
4. Χρησιμοποιείτε το air-condition του αυτοκινήτου μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η χρήση του αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση και απορροφά ισχύ από τον κινητήρα. Εξετάστε, αντί αυτού, το άνοιγμα ενός παραθύρου.
5. Χρησιμοποιείτε τον αυτόματο πιλότο (cruise control), σε όσα αυτοκίνητα διαθέτουν.  Σε εθνικές οδούς. Η οικονομία που προσφέρουν αγγίζει το 15%.
6. Στις εθνικές οδούς ή όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, χρησιμοποιήστε την 5η (σε μερικά αυτοκίνητα 6η) ταχύτητα. Η οικονομία καυσίμου και η μείωση των ρύπων είναι σημαντική. Προσοχή! Η κατανάλωση καυσίμου δεν είναι ανάλογη της ταχύτητας. Μία ταχύτητα 90-120 χλμ/ώρα με μία σχέση που να εξασφαλίζει ότι οι στροφές του κινητήρα θα είναι μεταξύ 2500-3500/λεπτό είναι οικονομική για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Μετά τα 140 χλμ την ώρα η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά για τα συνηθισμένα αυτοκίνητα, ιδιαίτερα στα μικρού κυβισμού.
7. Το αυτοκίνητο στο «ρελαντί» απλά καταναλώνει καύσιμο και ρυπαίνει. Όταν πέσετε σε μποτιλιάρισμα ή περιμένετε μέσα στο αυτοκίνητο, σβήνετε τη μηχανή. 
8. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνετε το αυτοκίνητο τον χειμώνα είναι να το οδηγήσετε προσεκτικά. Μισό λεπτό ζέσταμα είναι αρκετό.  Περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, απλά σπαταλά καύσιμο.

Τρόπος χρήσης

1. Προσπαθήστε να κάνετε όλες τις εξωτερικές εργασίες σε μία έξοδο με το αυτοκίνητο (συνεχόμενο ταξίδι). Οι ξεχωριστές διαδρομές μπορεί να απαιτήσουν το διπλάσιο καύσιμο. Αρκετά σύντομα ταξίδια, ειδικά κάθε ένα που ξεκινάει με μια εκκίνηση εν "ψυχρώ" σε κρύα περίοδο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το διπλάσιο καύσιμο, από ότι ένα άλλο, πού καλύπτει  την ίδια απόσταση ταξιδιού, όταν ο κινητήρας είναι ζεστός.
2. Χρησιμοποιείτε εκ περιτροπής το αυτοκίνητο με τους συνάδελφους που εξυπηρετεί. Έτσι εξασφαλίζετε τουλάχιστον 50% οικονομία σε καύσιμα και κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου.
3. Εξετάστε την δυνατότητα τηλεργασίας, την συλλογική χρήση του αυτοκινήτου σας και την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να μειώσετε την καλυπτόμενη απόσταση με το αυτοκίνητό σας και το κόστος συντήρησης του.

Συντήρηση
1. Ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών στο αυτοκίνητο. Ελαφρά ξεφούσκωτα λάστιχα μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 3,3%.
2. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή ζυγοστάθμιση - μπορείτε έτσι να εξοικονομήσετε μέχρι και το 5% του κόστους της βενζίνης.
3. Κάντε τακτικές συντηρήσεις του κινητήρα σας. Η αντικατάσταση ενός "μπουκωμένου" φίλτρου αέρος, μπορεί να αυξήσει κατά 10% την καλυπτόμενη απόσταση, με την ίδια κατανάλωση καυσίμου, καθώς και να προστατεύσει τον κινητήρα σας, από άλλες ζημιές.
4. Χρησιμοποιείτε λιπαντικά αυτοκινήτου με κατάλληλο ιξώδες για το κλίμα της περιοχής και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διαφορετικού τύπου λιπαντικά μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 1 με 2 %.
5. Όταν έλθει η ώρα να αλλάξετε ελαστικά, τοποθετήστε ένα μοντέλο που να έχει μικρότερη αντίσταση στην κύλιση ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια.
6. Τα λάστιχα χειμώνα συνήθως προκαλούν μεγαλύτερη  κατανάλωση γιαυτό καλό είναι το καλοκαίρι να τα βγάζουμε.

 

Αντικατάσταση
Εάν πρέπει να αγοράσετε αυτοκίνητο, αγοράστε ένα με υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιμα, που να είναι φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι θα εξοικονομείτε χρήματα, και δε θα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πρόσθεσε σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Επερχόμενες εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

11-09-2011 - 29-10-2011

Daniel Silver, "Letting Go"

Η AMP έχει τη τιμή να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση στην Αθήνα του Λονδρέζου καλλιτέχνη Daniel Silver. Η ανθρώπινη μορφή σε όλες τις ψυχολογ�...

Location: Αθήνα

12-09-2011 - 30-10-2011

Vamiali’s @ ReΜap 3, “Reach the sky”, a street art project

Στα πλαίσια του Remap 3, η γκαλερί Vamiali’s με μεγάλη χαρά παρουσιάζει το πρότζεκτ με τίτλο “Reach the sky” σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαδάτου.  Σ...

Location: Αθήνα

Δωρεάν

100

Δειξε τη δυναμή σου

power

Επιλογές

best